О Фондацији Галерија Такмичења Радови Тестови Контакт Линкови

О ЦРНИЛОВИЋУ

 

слика Х. Црниловића

 

слика Х. Црниловића

 

слика Х. Црниловића

 

слика Х. Црниловића

 

 

Црниловић на коњу

 

Црниловићева легитимација удружења ликовних уметника

 

 

Мaнакова кућа

 

 

потпис Х. Црниловића

 

 

 

 

Христифор Црниловић ( 1886-1963) нашој културној јавности познат као колекционар, етнограф, сликар и педагог. Школовао се у родном Власотинцу, а затим у Лесковцу и Пироту.

 

Сликарско образовање стекао је на уметничким школама у Београду, Минхену и Паризу. Сачуван је мали број његових слика, око тридесет. Већина слика је настала у периоду између 1918. и 1926. године, мада их има и из каснијег раздобља, закључно до почетка Другог светског рата. Највећи број слика су студије женског акта и портрети, мањи број су пејзажи и мртве природе.

 

Црниловић је био активни војник, учесник многих битака у два балканска и Првом светском рату. Проживео је тешке године ратовања и страдања, нарочито период 1915. године када се повлачи кроз Албанију и са остацима српске војске стиже на Крф.

 

Између два светска рата и краћи  период за време Другог, он је живео и службовао као наставник цртања у неколико градова источне и јужне Србије (Неготин, Скопље и Алексинац).

 

То је време његовог најплоднијег сликарског, научно - истразивачког и колекционарског рада.

 

Збирка Христифора Црниловића која се налази у Манаковој кући представља својеврстан музеј. Садржи 2600 предмета  велике културне вредности, 1617 негатив плоча - објеката снимљених на терену и из Збирке. Затим  око 23 000 листова  рукуписне грађе и преко 700 књига и часописа историјско-етнографске садржине.